duminică, 12 mai 2019

Obiect luminos în com. Tiream, jud. Satu Mare

Observatori: M. A. Florin și prietena lui.
Data: Miercuri 8 mai 2019, ora 18.02.
Observația a fost primită pe mail-ul asfanufo@yahoo.com.
 Aflându-mă în localitatea Vezendiu, com. Tiream, jud. Satu Mare, în plin câmp, pe cer în partea de vest am observat un punct luminos de o culoare albă. Prima impresie când am văzut obiectul dacă pot sa-l numesc așa, a fost că este planeta Venus, deoarece este primul corp ceresc după Lună care se vede înainte de apusul soarelui de aceea nici nu m-am grăbit la mașină să iau aparatul să fotografiez crezând că nu este nimic ciudat. 
Am luat aparatul Nikon P1000 și am făcut 5 fotografii cu zoom. Când am vizualizat pozele am remarcat că nu era cum credeam eu, un corp ceresc. Pozele au fost făcute la un zoom optic de 125 ca mai apoi să plusez pe zoom digital pană la 150, 160, asta deoarece obiectul se îndepărta. In poze veți observa că apare mai mic și în același timp și-a modificat poziția.
Prima fotografie am făcut-o cu zoom optic de 135 x adică 3000 mm cât are aparatul fiind cel mai puternic zoom optic.
La fotografia doi a rămas același zoom dar obiectul și-a schimbat ori poziția ori starea menționez că în obiectiv nu puteam vedea acest lucru deoarece era foarte departe obiectul, doar când am dat zoom pe fotografii am observat diferențele de stare.
La fotografia 3 am început să forțez zoom-ul deoarece obiectul se îndepărta și am trecut pe zoom digital care a fost de 160 x.
La fotografia 4 am folosit tot 160 x și am observat forma de la fotografia 1 dar obiectul pare mai mic deoarece s-a îndepărtat. După părerea mea era la vreo 10 km depărtare și un unghi de 40 de grade.
Martor ocular în tot acest timp a fost prietena mea care a observat și ea cum obiectul dispare . Eu nu mi-am luat ochiul de pe obiectiv ca să nu pierd obiectul fotografiat deoarece la zoom foarte mare trebuia să țin foarte fix mana.
Ea mi-a confirmat după poza patru dispariția obiectului de pe cer, acest lucru remarcând-ul și eu.
De la momentul primei observații oculare pană la ultima fotografie au trecut cam 50 de secunde.
Când am luat aparatul foto și am dat zoom să vad ce fotografiasem, am rămas uimit de cercurile concentrice și de forma ciudată a obiectului.
Am cumpărat acest aparat Nikon P 1000 din dorința de a fotografia cât mai clar avioanele de linie care trec prin preajma orașului Satu Mare și Carei. Pană acum am făcut sute de poze cu avioane,  ies în câmp la apus pentru că pot să vad avioanele dincolo de Oradea și Arad unde am o distantă de 100 respectiv 160 de km și aparatul distinge clar conturul avionului.
Sunt pasionat și de astronomie, am fotografiat luna și stelele noaptea și știu de distorsiunea ce se produce atunci când dau zoom, aparatul foto nu poate focaliza stelele și ies ca niște diamante neclare. Probabil o mică distorsiune a apărut la poza 4 cu zoom digital dar tot se distinge forma de la poza nr 1 care e cu zoom optic.
Vă atașez pozele urmând ca dumneavoastră să le analizați și să trageți o concluzie.
Aș fi bucuros să aflu părerea dumneavoastră.
Vă mulțumesc cu respect M. Adrian.4 comentarii:

 1. Același obiect cred că l-am filmat/fotografiat și eu în urma cu câteva luni, tot cu un Nikon dar cu 22x zoom. Cand am pus stop-cadru am observat cum pe suprafața acelui disc ce-și schimba rapid culoarea apăreau tot felul de simboluri... Am filmarea și fotografiile, sunt foarte asemănătoare cu ce aveți și dv.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poti sa dai mai multe detalii?....Data, ora, unde ai vazut, cum se misca, etc.
   Multumesc.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 2. Foarte interesanta si surprinzatoare aparitia. Arrasando, oare am putea sa vedem si noi pozele/video surprinse de tine? Multumesc !

  RăspundețiȘtergere